Dåpstradisjon – museum og systue ble startet i 2003 og er i dag en hjørnestein i bedriften Sysselgården på den gamle slektsgården Aschim Nordre. (se egen presentasjon av Sysselgården). Vi er av Norsk Kulturarv tildelt kvalitetsmerket Olavsrosa!

Dåpsmuseet inneholder en unik samling dåpsklær og utstyr til dåp fra mange forskjellige land, fra 1700-tallet og frem til vår tid, og samlingen er i stadig utvikling. Besøkende kan rusle i museet på egenhånd, eller bestille foredragspakken «Dåpstradisjoner, dåpsklær, tro og overtro fra middelalder og til i dag». Foredraget er lærerikt med mange faktaopplysninger og krydret med en rekke gode historier fra dåpen, det hele formidles med innlevelse og engasjement og vi er stolte av de gode tilbakemeldingene på et ellers noe smalt tema! Ved servering serveres den helt ekte hjemmebaksten, vår rykende ferske hvetekringle er svært populær. Grupper som ønsker foredrag må avtale tid på forhånd.

I Dåpstradisjons systue har vi et rikholdig utvalg dåpskjoler og dåpsluer, alle produsert i lokalene. Hvite kjoler er populært, men ofte tas fargede stoffer i bruk - det syes sjelden to like plagg. Vi benytter naturmaterialene bomull, silke, ull og lin som er behagelige å ha på for babyen. Mange kunder er selv med og utformer dåpskjolen eller dåpslua som skal brukes i generasjoner fremover. Det brukes mye håndsøm og det håndkniples her i metall, en teknikk som ble mye brukt til dekor på dåpsutstyr på 16- og 1700-tallet.

Foruten å være innehaver av Olavsrosa har Dåpstradisjon vært representert på juryerte utstillinger i Norge, Danmark, Oman og i Latvia og har hatt arbeidsstipend fra Norsk Kulturråd for arbeid med metallkniplinger. Eier er også Norsk Husflidhåndverker.

959 94 022

Aschimlinna 199, 2760 Brandbu